www.idatallhed.blogg.se - Angel Wing Heart

Ditt namn är en personlighetstyp ?

Inlägget publicerades den 2016-05-12 kl: 23:24:00
Kategori Dagboken, 0 kommentarer
Kommer ni ihåg inlägget jag skrev om filmen "en man som heter Ove" och där jag berättade om att karaktären Ove är som personlighetskopia på min föredetta granne. Som att karaktären vore gjord på honom. Det komiska är ju att han också hette Ove.

Jag har ofta tänkt på att om man träffar en ny människa som man aldrig träffat förut, så kan man kanske påminnas om någon annan person som man känner eller har träffat förr. Att personligheten eller sättet är så likt. När man sen får veta namnet på personen som man just träffat så visar det sig att som heter till och med samma sak.

Jag och Sofie pratade om detta igår och tycker att de där ofta stämmer. Av någon anledning så är ofta personer med ett vist namn på ett vist sätt. Som att namnen har personlighetstyp. Vi var båda rörande överens om att de nästan alltid är så. Ungefär som med stjärntecken, att personer med ett vist stjärntecken oftast faktiskt kan vara slående lik beskrivningen för just människor med de teckent. Att man oftast passar in mest i beskrivningen av just de stjärntecken man har.

Alla kan ju identifieras med nånting i beskrivningen till alla stjärntecken, men i regel så stämmer betydligt fler saker in på just det stjärntecknet man har. Och det är just det som jag kan uppleva med namn också, att personer med ett vist namn av en ren slump (?) faktiskt har tydliga likheter. Vad beror det på?

När man väljer namn till sitt barn så kan man ofta ha klart för sig vad man ska ha för namn på sin, ännu inte födda, bebis. Men när barnet väl tittar fram så blir det något helt annat för att han eller hon ser ut att passa bättre till något helt annat. Att en människa inte passar att heta ett namn som man varit helt inne på från början, men passar att hete något annat måste ju onekligen vara för att man får en känsla av vad det är för person, för vad annars skulle vara orsaken till att man inte "riktigt passar" till ett namn?

Jag tillexempel känner till 6 personer med namnet sofi(e) och samtliga av dom har en brinnande passion för djur. Inte bara "är en djurmännisk" utan verkligen brinner för det och har speciellt hundar som sitt största intresse och lägger ner alla ledig tid på att träna sina hundar aktivt. Och då jag tillägga att alla dom personerna inte är någon som jag träffat i ett sånt sammanhang. Alla är inte vänner till mig, utan vissa av dom har jag bara helt enkelt råkat träffa på av en ren slump och på olika platser i Sverige. Givetvis så är nog mycket en slump. Men på nått sätt så lyckas man ofta träffa personer som faktiskt har en viss personlighetstyp och bär samma namn. Och då menar jaginte bara just intressen, utan egentligen på djupare nivå och ett personlighetsdrag, ett vist sätt att vara och se på saker.
 
Vad tror du, är ett namn på något oförklarligt sätt en prägel på en personlighetstyp, eller är de bara en ren slump att man så ofta träffar nya människor som påminner om en annan person och sedan dessutom visar sig ha namnet gemensamt?