www.idatallhed.blogg.se - Angel Wing Heart

Hur får man ett finare teckensnitt i rubriken?

Inlägget publicerades den 2014-06-21 kl: 20:11:00
Kategori Blogg & Design -tips, Dagboken, 2 kommentarer
Har mer än en gång fått frågan om hur jag gjort för att ha ett finare teckensnitt i rubrikerna på min blogg. Tänkte faktiskt vara snäll och ge er förklaringen på det nu..

I stilmallen finns ett stycke som heter /** Entry headers **/. Det är i det stycket man ändrar inläggsrubriken på olika sätt. För att välja teckensnitt så skriver man namnet på de teckensnitt man vill ha på raden som heter font-family. Man skriver ofta namnet på flera olika teckensnitt separerat med ett kommatecken mellan varje..

Tillexempel:
font-family: verdana, georgia, arial, sans-serif;

.. Anledningen till att man ofta skriver upp flera är för att om man inte har kodat för de teckensnitt man vill att ska synas även i kodmallen så kan inte den person som besöker din blogg se tillexempel teckensnittet Verdana (som i första hand är valt) om dom inte har de teckensnittet installerat på sin dator, då visar den istället de andra valda teckensnittet om dom har det installerat men inte de första. Hänger du med?

Så då kommer vi till den återkommande frågan: Hur kan jag ha ett teckensnitt som syns för alla, oavsett om dom har det installerat på datorn eller inte? Här kommer svaret på det: Jag har valt att koda även i min kodmall för att teckensnittet ska kunna ses av alla.
1. Gå in på https://www.google.com/fonts och sök efter den/dom fonter du vill kunna använda!
2. När du hittat en font du vill ha så klickar du på symbolen som ser ut som en fyrkant med en pil som pekar åt höger. Symbolen finns till höger under teckensnittet som du vill ha. (se bilden nedan).

3. Nu ska du bläddra ner lite på den sidan du kommer till, tills du kommer till en ruta med en kod.. Kopiera koden! (se bilden nedan)

4. Gå nu in i kodmallen på din design. Nästan högst så ser du att det står <head>. Under det klistrar du in koden som du just kopierade. (se bilden nedan)

5. Om du nu kollar på sidan du kopierade koden från igen, då ser du i rutan under hur du skriver in teckensnittet i stilmallen.. Du skriver helt enkelt bara teckensnittets namn med en kråkfot på vardera sida (se bilden nedan).. Precis som alltid annars så är det de teckensnitt du skriver först som är "aktuellt". Glöm inte kommateckenet mellan teckensnitten om du skriver in flera för att i framtiden kunna ändra snabbt till nått annat som du hittat och gillar. (men när man kodar på detta sätt så behöver man inte skriva mer än bara ett enda teckensnitt om man inte vill efterom att alla kommer kunna se de som står först oavsett om dom har det installerat själv på sin dator/mobil/surfplatta eller inte.) 
 
De teckensnitt som jag själv använder heter Parisienne. Jag har bara det teckensnittet kodat.
Så i min kodmall ser de ut så här:
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Parisienne' rel='stylesheet' type='text/css'>
Och i stilmallen ser de ut så här:
font-family: 'Parisienne';


Du behöver ju inte skriva in namnen på alla teckensnitt du laddar in (om du vill koda färdigt i kodmallen för flera olika för att lätt kunna ändra till nått annat du hittat och gillar) i stilmallen på en gång om du inte vill. Det kan du ju göra när du vill använda dom/på efterhand. Du kan nämligen även se i koderna i kodmallen vad teckensnittet du vill använda heter..

Hur du ser på efterhand vad teckensnittet heter:


Teckensnittet i detta exempel heter alltså Indie+Flower enligt koden i kodmallen. Då skriver du det fast med mellanslag istället för plustecknet och med en kråkfot på vardera sida. Alltså: 'Indie Flower' är vad som ska stå i stilmallen...

Hoppas du förstår min förklaring..
Det låter kanske invecklat, men de är väldigt lätt när man väl vet hur man gör.

 
p.s
Glöm inte att lägga in kodraden för teckensnittet/teckensnitten i kodmallen på även inläggssidan, kommentarssidan och arkivsidan så de inte bara visas på din bloggs startsida :)


 

DETTA INLÄGG ÄR INTE OKEJ ATT KOPIERA.
Vill du tipsa vidare så är det okej att länka till mitt inlägg istället :)

Mobil-Tallrik till den telefonbesatta!

Inlägget publicerades den 2014-06-21 kl: 00:17:46
Kategori Dagboken, 2 kommentarer
Ja vad ska man säga? Egentligen så talar bilden här nedan för sig själv. Man kan ju ifrågasätta hur allvarligt beroende man kan bli av sin mobiltelefon? Den dagen jag känner ett behov av att ha en tallrik med hållare för mobiltelefonen så ska jag omedelbart söka preffertionell hjälp!


Är det här nått du faktiskt skulle kunna tänka dig att köpa för att du seriöst känner att du skulle använda den? Jag sitter ärligt talat FÖR MYCKET med min mobil i handen, men det finns ju gränser! 

Man spennderar alldeles för mycket tid med tekniken och alla dess prylar. Sammhället och människors behov av att kunna göra vissa saker blir mer och mer beroende av avancerade prylar. Skulle du bli stressad om du inte fick använda din telefon, dator eller TV på en hel dag?

Hur ofta byter du?...

Inlägget publicerades den 2014-06-18 kl: 13:32:00
Kategori Dagboken, 2 kommentarer

Kanske inte världens mest intressanta samtalsämne, men jag snubblade över en tråd på
facebook där dom diskuterade just detta med att byta disktrasa. Hur ser era rutiner ut?
Brukar du alltid köpa nya trasor eller brukar du tvätta, och använda igen?
Är de viktigt för dig med vilket märke eller vilken sort av trasor du använder?
Vilken sort och av vilket märke föredrar du i så fall?

Min man är en smyg-terrorist tror jag!

Inlägget publicerades den 2014-06-16 kl: 15:35:00
Kategori Dagboken, Min man ♥, 3 kommentarer

Idag upptäckte jag att min älskade make är helt väck!

Han hade som vanligt svårt att sova inatt, så han somnade när jag klev upp och bad mig väcka han nångång mellan tolv och halv ett för att han skulle göra nått. Kommer inte ihåg vad det var han skulle göra men när klockan var kvart över tolv så bestämde jag mig för att väcka han - Precis som jag hade lovat!

- Älskling, klockan är kvart över tolv nu. Vad var det du skulle upp för att göra?
- Öhum.. sånt där som smäller!
- Öööhh... Smäller... Va?! 
- Jamen... ååhh!!!
- Men vart skulle du? Göra nå ärenden åt din pappa eller?
- Nej, men de blev ju ändrat!
- Vadå?
- Jag ska till Boden!
- Nu snackar du i nattmössan.. inte ska du väl till Boden!
- Men jo, det blev ändrat säger jag ju. Jag ska till Boden med de där som smäller!
- Jag tror att du drömmer.. vad snackar du om!?
(Han skrattar lite sådär busigt/lurigt, och säger)
- Vi ska ju till boden med BOMBER! och det smäller!!
- Hahaha.. du är ju helt jävla körd! Jag gör ett nytt försök och provar väcka dig lite senare!
- mmm.. då far jag till Boden!
- Nej, då tar vi reda på vad det var du egentligen skulle göra!
(Med ett mycket bestämt och irriterat tonläge säger han)
- MEN ÅÅHHH!!!! FARA TILL BODEN SÄGER JAG JU!!!!... OCH SPRÄNGA!(och han avslutar meningen med ett drastiskt ändrat tonfall och låter löjligt len, snäll och glad) Om du orkar så kan du ju följa med!

Jag ställer mig nu frågan.. ÄR JAG GIFT MED EN SMYG-TERRORIST?hahahaDet visade sig att det han skulle göra var ett ärende på banken åt sin pappa!

Underbara sommar!

Inlägget publicerades den 2014-06-03 kl: 19:49:00
Kategori Dagboken, 2 kommentarer
Idag har jag haft en såndär helt underbar dag som får både kropp och själ att skina som solen. Full av energi, ork och glädje!
 
Cyklat två gånger, varit och badat hundarna, och njutit av en underbar sommardag.
 
 
Bjuder på två egopics också. Från helgen när vi hade grillfest här hemma med min familj. Det var oerhört trevligt och jag längtar redan tills nästa gång.
 
Jag är så glad att vi gör sånna saker i våran familj. Det var Jag, Lennart, moster, Kent, syrran, Tommy och deras barn, Mamma, Eino och morfar. Underbart god mat och väldigt trevligt.