www.idatallhed.blogg.se - Angel Wing Heart

Dagens sanning!

Inlägget publicerades den 2016-05-19 kl: 12:36:43
Kategori Dagboken, Dagens sanning!, 2 kommentarer
 

Beskriva ADHD för en 5 åring..

Inlägget publicerades den 2016-05-18 kl: 23:01:10
Kategori ADHD, Dagboken, Vilja, Ebba och Thilia ♥, 3 kommentarer
Idag när jag var hos min syster så satt jag och hennes barn och målade när Vilja frågade mig vad ADHD är. Detta som följd av att jag tog medicin och hon hade frågat varför jag tog den och sa att det var för att jag har ADHD. Jag viste inte riktigt hur jag skulle förklara vad det innebär, på ett begripligt sätt för en 5 åring, så jag bad henne att be sin mamma förklara det.. vilket min syster också gjorde. Men nu ikväll så kollade jag igenom lite gamla bilder på min instagram och såg då en bild som jag tagit av en slarvig teckning jag gjorde en gång i syfte att avbilda just hur hjärnan känner när man har diagnosen..

..den där känslan som man får när man inte vet vad man känner för att man typ känner allting samtidigt. Att jag inte tänkte på det när vi satt och målade, att jag hade kunnat rita förklaringen av vad ADHD är för nått. Kanske hade det varit ett både lätt och förståeligt sätt att visa det och berätta det för henne samtidigt :)

tycker själv att det är en ganska beskrivande och lätt-tolkad teckning av just en sån känsla. eller vad tycker du? nej, den är inte snygg, men tanken var inte heller att den skulle vara det. Tanken var att den skulle vara beskrivande för just känslan.. och det lyckades jag väl med, eller?

 

Några av mina (många fler) tatueringar..

Inlägget publicerades den 2016-05-18 kl: 01:13:13
Kategori Dagboken, Tatuering och Piercing, 0 kommentarer
Här har ni bild på några utav mina tatueringar. Kan du gissa vilken som var den första?
 
 

Dagens sanning!

Inlägget publicerades den 2016-05-18 kl: 00:01:15
Kategori Dagboken, Dagens sanning!, 0 kommentarer
 

Vill tatuera mig igen!

Inlägget publicerades den 2016-05-17 kl: 21:31:04
Kategori Dagboken, Tatuering och Piercing, 1 kommentarer
Har så länge önskat att tatuera öronen och symboler bakom öronen. Men jag misstänker att det gör sjukt ont att tatuera sig inne i örat. Nångång så hoppas jag i alla fall på att våga, vilket jag lär göra den dagen jag åtminstone har råd :P 

i ena örat vill jag ha en döskalle, och bakom det örat symboler med text som bilden här nedanför visar. På det andra örat vill jag ha noter och bakom det örat en symbol med hörlurar, hjärtan etc. Liknande de bilden visar. Alternativt slå ihop symbolerna med text tillsammans med den andra symbolen och istället göra något annat bakom det andra örat :)

Har du någon tatuering i/på örat eller bakom? =)

 

hårfärger

Inlägget publicerades den 2016-05-16 kl: 21:33:30
Kategori Dagboken, 3 kommentarer
Jag skulle så gärna vilja färga mitt hår i massa olika färger. färgglatt och i olika nyanser. Gärna med svart i grunden och sedan att de skiftar till olika färger neråt.. Men här får ni ett gäng bilder med olika färger som jag tycker är coola.. men jag skulle gärna ha svart i grunden och låta de mynna ut i ljusare pastelliga färger. Rosa, lila, turkost, gul/grönt..

 

Dagens sanning!

Inlägget publicerades den 2016-05-15 kl: 20:24:02
Kategori Dagboken, Dagens sanning!, 1 kommentarer
 
 

10 punkter på min bucket-list!

Inlägget publicerades den 2016-05-15 kl: 02:40:00
Kategori Dagboken, 1 kommentarer
Här är 10 av de sakerna jag vill uppleva innan jag dör. Listan kan göras bra mycket längre, men här är i alla fall ett axplock:
 
 
1) Åka till afrika på en riktig safari för att uppleva de mäktiga djurriket.
2) Se en mäktig konsert i vår svenska golfboll - Globen!
3) Hoppa fallskärm för att uppleva känslan av att falla fritt (trots höjdrädsla).
4) Simma med delfiner.
5) Dyka med hajar i en hajbur.
6) Uppleva disney world.
7) Åka "jorden runt" med motorcykel  (och ta mc körkort så klart).
8) Hoppa bungyjump.
9) Testa en tygdlöshet-simulstor och uppleva känslan av att kunna flyga.
10) Prova på att segla och surfa.
 
Ja, detta är en liten utvald skara av de saker jag skulle vilja ha chansen att uppleva innan jag dör, utan inbördes ordning. Hur många av de sakerna hade du gissat dig till att skulle finnas på min lista? (kanske en fråga riktad mest till dom som känner mig)
 
Dela gärna med dig av några saker som du önskar att få göra i ditt liv.

Dagens sanning!

Inlägget publicerades den 2016-05-14 kl: 18:23:00
Kategori Dagboken, Dagens sanning!, 0 kommentarer
Idag väljer jag ett citat som jag såg på Facebook i en humorgrupp som är en samlad grupp för just oss Piteå-bor med lite extra bra humor ;) hehe.. snuskig humor har på sista tiden varit ledande.
 
 
 
Just detta citat var ganska fritt för tolkning. Syftet i gruppen var nog dock just "naket/inga byxor". Men då jag direkt i första hand tänkte i större perspektiv, som i att det bästa är att vara sig själv och inte bära en yta som gömmer det som är du, så såg jag hur olika folk kan tolka saker. No pants  (vara mig själv) are the best pants (är den bästa versionen av mig).. 
 
Så tänkte jag, före jag tänkte på det som de flesta verkade tänka: Att naken är bättre än påklädd.
 
Det finns säkerligen många sätt att tolka texten. Kommer du på någon annan tolkning som du vill dela med dig av?

Dagens sanning!

Inlägget publicerades den 2016-05-13 kl: 20:00:00
Kategori Dagboken, Dagens sanning!, 0 kommentarer
 

boken om mig, och att göra själen hel!

Inlägget publicerades den 2016-05-13 kl: 16:24:00
Kategori Dagboken, 1 kommentarer
Jag har sedan 16 års ålder viljat skriva en bok om mitt liv och de saker som jag varit med om. En bok i syfte att inspirera andra, eller kanske hjälpa andra människor som på ett eller annat sätt varit med om liknande saker. Inspirera andra till att hitta tillbaka till sig själv när någon eller något skadat dig så pass mycket att det splittrat din själ och förstört din tillvaro så mycket så livet plågar dig mer än vad det ger..

När det som skadat dig gör så ont och har satt ärr på själen som man aldrig kommer kunna skaka av sig helt. När trauman sätter skräck i din vardag, så att det som hände upprepas om och om igen inom dig så fort något påminner om det. Man kanske ser någon på stan som har ett rörelsemönster som påminner om det, känner en lukt eller får panik av att höra en viss låt på radion. När panikångesten tar över din kropp, du kan knappt få luft, hjärtat vill sprängas och kroppen krampar ihop.

Min bok ska dela den renaste sanningen om när livet når botten och vägen tillbaka till sig själv lycka, utan att ta till droger, annat missbruk eller kanske se döden som sin enda utväg. Inspirera andra att hitta sin egen kraft och ta tillbaka makten över sitt liv och bli lycklig på riktigt. Lyckligare än man någonsin varit eller ens kunnat föreställa sig att just jag kunde bli. Lära sig att älska livet, sig själv och omgivningen. inse att trots det man har i bagaget så finns det ALLTID någon som skulle göra vad som helst för att leva ditt liv och ha allt det du har.

Jag har bestämt mig för att genomföra detta. Ta det på allvar och faktiskt tro på att jag kan, och kommer att lyckas. Det får ta den tid det tar att få det klart, men redan nu har jag börjat på en plan för hur det ska byggas upp!

Drömmar är till för att förverkliga! Och jag VET att jag kommer kunna inspirera så många andra genom att blotta hela min historia. Jag får ofta kommentarer på min blogg också om hur inspirerande jag är som människa, att jag är stark och modig. Och det vet jag att jag är. Men när jag får sånna kommentarer på min blogg så handlar det om de få saker som jag faktiskt delat med er. Och kan de lilla inspirera andra så kommer min sanna historia att kunna göra underverk för någon.

Kan jag hjälpa en människa så är jag lycklig, kan jag på något sätt ge stöd till fler, då kommer jag se det som en succsé! Jag SKA klara det!


 

Dagens sanning!

Inlägget publicerades den 2016-05-13 kl: 01:26:00
Kategori Dagboken, Dagens sanning!, 0 kommentarer
Tänkte börja med en ny kategori i bloggen. Här skajag dela just det rubriken säger; DAGENS SANNING! 
 
Här delar jag varje dag ett personligt inlägg, ett eller flera citat, ordspråk eller kanske någon länk till en blogg/ett blogginlägg som jag tycker att sitter mitt i prick och passar under dagens sanning. Har du själv läst något inlägg som du anser att passar under denna kategori och tyckeratt jag bör se och kanske låta hamna här, eller har du skrivit ett inlägg med temat "ett sanningens ord" själv som du vill att jag ska se.. så skicka en länk :)
 
Här kommer det första jag vill dela.. dagens sanning är:
 
 

Ditt namn är en personlighetstyp ?

Inlägget publicerades den 2016-05-12 kl: 23:24:00
Kategori Dagboken, 0 kommentarer
Kommer ni ihåg inlägget jag skrev om filmen "en man som heter Ove" och där jag berättade om att karaktären Ove är som personlighetskopia på min föredetta granne. Som att karaktären vore gjord på honom. Det komiska är ju att han också hette Ove.

Jag har ofta tänkt på att om man träffar en ny människa som man aldrig träffat förut, så kan man kanske påminnas om någon annan person som man känner eller har träffat förr. Att personligheten eller sättet är så likt. När man sen får veta namnet på personen som man just träffat så visar det sig att som heter till och med samma sak.

Jag och Sofie pratade om detta igår och tycker att de där ofta stämmer. Av någon anledning så är ofta personer med ett vist namn på ett vist sätt. Som att namnen har personlighetstyp. Vi var båda rörande överens om att de nästan alltid är så. Ungefär som med stjärntecken, att personer med ett vist stjärntecken oftast faktiskt kan vara slående lik beskrivningen för just människor med de teckent. Att man oftast passar in mest i beskrivningen av just de stjärntecken man har.

Alla kan ju identifieras med nånting i beskrivningen till alla stjärntecken, men i regel så stämmer betydligt fler saker in på just det stjärntecknet man har. Och det är just det som jag kan uppleva med namn också, att personer med ett vist namn av en ren slump (?) faktiskt har tydliga likheter. Vad beror det på?

När man väljer namn till sitt barn så kan man ofta ha klart för sig vad man ska ha för namn på sin, ännu inte födda, bebis. Men när barnet väl tittar fram så blir det något helt annat för att han eller hon ser ut att passa bättre till något helt annat. Att en människa inte passar att heta ett namn som man varit helt inne på från början, men passar att hete något annat måste ju onekligen vara för att man får en känsla av vad det är för person, för vad annars skulle vara orsaken till att man inte "riktigt passar" till ett namn?

Jag tillexempel känner till 6 personer med namnet sofi(e) och samtliga av dom har en brinnande passion för djur. Inte bara "är en djurmännisk" utan verkligen brinner för det och har speciellt hundar som sitt största intresse och lägger ner alla ledig tid på att träna sina hundar aktivt. Och då jag tillägga att alla dom personerna inte är någon som jag träffat i ett sånt sammanhang. Alla är inte vänner till mig, utan vissa av dom har jag bara helt enkelt råkat träffa på av en ren slump och på olika platser i Sverige. Givetvis så är nog mycket en slump. Men på nått sätt så lyckas man ofta träffa personer som faktiskt har en viss personlighetstyp och bär samma namn. Och då menar jaginte bara just intressen, utan egentligen på djupare nivå och ett personlighetsdrag, ett vist sätt att vara och se på saker.
 
Vad tror du, är ett namn på något oförklarligt sätt en prägel på en personlighetstyp, eller är de bara en ren slump att man så ofta träffar nya människor som påminner om en annan person och sedan dessutom visar sig ha namnet gemensamt?


 
 

Vet du vad en "Smombie" är?

Inlägget publicerades den 2016-05-12 kl: 17:12:30
Kategori Dagboken, 0 kommentarer
Det är en förkortning av “smartphone-zombies”. Det vill säga personer som alltid går med nlicken ner i mobilen. De faktum att detta fenomen är så vanligt i dagens samhälle blir verkligen tydligt när det till och med fått sig ett namn. Det är som ett obotligt virus som sprider sig allt lägre ner i åldrar och allt fler blir så kallade Smombies. Det skrämmer mig lite!

Men något som är unnu mer skrämmande är att det till och med blivit ett sånt problem så att man anser att det finns ett behov av att göra trafikljus anpassade för att även en så kallad Smombie ska kunna ara uppmärksam på trafiken.

I Augburg i Tyskland har de infört trafikljus där det är lampor på backen som lyser rött eller grönt när det är okej att gå över, eller när det är stop. Detta enbart för att majoriteten av alla människor går med huvudet neråt när det ständigt kollar ner i telefonen. Med lysen på backen så hoppas man på att minska på olyckor då man tror att även Smomierna ska hinna se trafiksignalen.

Hemskt att det ens ska behövas sånt här! VAKNA!!

 

Det finns spöken under sängen..

Inlägget publicerades den 2016-05-12 kl: 12:12:00
Kategori Dagboken, 1 kommentarer
ibland.. åtminstone hjärnspöken vill jag lova!

Jag tror alla barn går igenom den där fasen när man springer och hoppar upp i sängen från en meters avstånd, för att det KAN finnas nån under sängen.
Alla barn går nog igenom det där med rädslan att någon ska ta tag i benet på en om de hamnar utanför kanten. Åtminstone så har jag gjort det..

..Och precis i den värsta perioden med denna noja så brukade jag alltid böja mig ner och kolla under sängen från så långt avstånd som möjligt innan jag la mig för att ara säker att ingen var där. i vanlig ordning så gjorde jag det på kvällen, men mamma ropade.. när jag kom tillbaka till rummet 40 sekunder senare så hoppade jag bara upp, la mig ner, och efter 10 minuter så känner jag hur någon sliter tag i foten. Då hade min lillebror gömt sig för att skrämma mig. Tror ni jag var mindre nojig efter det? ;)


Sanningen är att jag fortfarande ibland får den känslan när man sticker benet utanför. i regel så gillar jag att ha foten utanför, för att det är svalare.. men så plötsligt så infinner sig den där känslan som bilden beskrier. Som en bomb slår känslan in. Den varar sällan mer än någon sekund. och inte är de ofta.. Men 28 år gammal och i över huvud taget ha den känslan känns lite mesigt ;) Men jag skyller det på min bror och skräckupplevelsen han gav mig. Tappade andan av ren panik! hahah

Känner du så här fortfar4ande någon gång, eller är jag ensam? ;)

Jag avskyr dokumentärer.. som jag älskar!

Inlägget publicerades den 2016-05-11 kl: 12:00:00
Kategori Dagboken, 3 kommentarer

 
Jag är ingen människa som brukar välja att titta på dokumentärer när jag till exempel sitter vid datorn och försöker hitta nått nytt TV-program eller någon serie att se på. Om jag kollar på SVTplay, TV3 eller what so ever så brukar jag per automatik dissa det som benämns som "dokumentär". Egentligen förstår jag inte varför, för att om jag sitter och ser på TV där man lixom bara kan välja att se på de som just i detta nu visas på de kanaler som finns, då kan jag se i kanallistan något som låter intressant på namnet och då kolla in vad det är. 3 minuter senare sitter jag som paralyserad framför TV:n och glömmer tid och rum för att det jag ser på är så fängslande och intressant så man inte vill missa en sekund.. av DOKUMENTÄREN!

Den enda gången jag fastnar så hårt i ett TV-program så jag har 100% fokus på det jag ser, det är när det är just dokumentärer. Därför ställer jag mig frågan: Varför dissar jag allt som heter dokumentärer när jag sitter online på nätet för att hitta nått jag vill se?

Jag kan söka efter nått roligt att se på i en timme, hitta något som låter bra på titeln, kollar vad det är och ser "dokumentär om.." och backar för att söka vidare. Men på sista tiden har jag faktiskt sett två dokumentärer online, och det är nog faktiskt dom enda tå jag själv valt att se! som vanligt.. heeelt inne i det jag ser.

Brukar du se dokumentärer? finns det någon dokumentär som du tycker att jag borde se? Behöver fan lära mig att dokumentärer inte är tråkiga bara för att jag inte gillar ordet ;)

Underbart!

Inlägget publicerades den 2016-05-11 kl: 06:38:46
Kategori Dagboken, 0 kommentarer
Redan vid 05.30 var det värmande solsken här i Norrbotten över vårat Piteå. Klockan 06.00 var det gassande härlig sol och helt klarblå himmel. Underbart!
 
Grönskade gräs är bevis för att sommaren står för dörren.. att ha fått myggbett är ett bevis till, som jag dock gärna hade sluppit. Humlor ser jag helatiden och det är ett en av få "småkryp"  som jag faktiskt gillar att se omkring mig.
 
Sommarkänslorna spritter i själen! <3
 
 

Så varm blir bilen!

Inlägget publicerades den 2016-05-11 kl: 04:49:17
Kategori Dagboken, 0 kommentarer
Årstiden då rapporter om barn och framförallt hundar som lämnats i varm bil är här! Redan nu så har jag hunnit läsa om sånna fall.. nu senast var i måndags, två spädbarn har lämnats i en varm bil här i norrbotten, oklart hur länge dom lämnades, men för mig är det oviktigt eftersom att det inte är okej oavsett hur lång tid det var!

Det är så sjukt viktigt att tänka sig för innan man lämnar någon individ i bil. Även om man tänker att 10 minuter, med något öppnade rutor inte skulle vara någon fara för sin hund, så är 10 minuter väldigt lång tid. För ett barn eller för en hund så är 10 minuter betydligt mer påtagligt än för dig. Barnen är små och har inte samma förmå¨ga att veta hur man ska hantera det. Djuren har päls och är också mindre. Dom kan inte heller påkalla hjälp själva. Ofta lägger sig hunden ner, trycker sig mot golvet eller bästa möjliga hörn för att göra de den kan för att orka. Då är det ännu mindre chans att någon annan ser den och kan aggera för att hjälpa det djuret som du naivt lämnat i bilen för "bara" 10 minuter..

Vill bara påminna er alla om att tänka en och två gånger extra!här är en video på en tjej som själv provade vara i bilen, observera att hon då öppnat rutorna för att få in luft i bilen. Jag tycker att det är en bra video som visar vad många sätter sina djur och barn i. Och åter igen så ber jag er tänka på att för en liten människa eller ett djur, så blir detta ännu jobbigare än för tjejen på videon. En hund kan inte svettas ut värme, det kan hon!

 

En man (och en granne) som heter Ove!

Inlägget publicerades den 2016-05-10 kl: 20:57:00
Kategori Dagboken, Film, TV, Serier - Betyg, 0 kommentarer
Jag såg just filmen "En man som heter Ove" tillsammans med min man. Jag vet ju att den är basserad på en bok, som jag dock aldrig läst. Men efter att ha sett filmen så känner jag att det är ett måste att läsa boken också. Så det ska jag göra vid tillfälle.

Denna film kan jag i alla fall varmt rekommendera. Den är rolig, vacker, lite sorglig och har ett så starkt och tydligt budskap. Hur en människa kan påverka en annan. Hur någon kan göra en annan människa till något bättre genom att bara finnas till. Hur en människa som inte ser ett hopp, plötsligt vill börja leva igen och ta vara på livet. Att kärlek faktiskt kan vara starkare än blodsband.

Det är så härliga karaktärer i filmen. Och jag kan inte låta bli att längta tills jag får läsa boken. Det roliga är att karaktären, Ove, är så sjukt lik min gamla granne i motala. Min granne städade bort minsta lilla sandkorn som hamnat fel på gården, torkade av sophuset, skrapade mellan plattorna.. Sopade till och med löv när det blåste kraftigt. Allt detta för att ar sak har sin plats. Varje dag och klockslag är en rutin - oavsett om det blåser eller inte ;) Det komiska är att även min granne hette Ove..


Till er som läst boken och sett filmen, tycker ni att filmen gör boken till rättvisa?
och till alla er som läst boken, vad får den för betyg av er?

Mobil nostalgitripp :)

Inlägget publicerades den 2016-05-10 kl: 12:43:00
Kategori Dagboken, 1 kommentarer
 
Kommer ni ihåg när när spelet snake kom? Det gör jag.. Spelet snake lanserades för första gången i deras telefonmodell 6110. Jag kommer ihåg hur hypat det var och hur coolt man tyckte att det var. Snake var lixom de som dom flesta ville ha i sin telefon efter att man för första gången fått nys om det..

Just denna telefon var en av många telefoner som jag hade! Denna telefon släpptes 1997.
Kommer ni ihåg när Nokia 3310 kom? den första telefonen utan antenn. Det var någonstans där man började farsineras av att telefonen blivit så liten. Då ville alla ha en så liten telefon som möjligt, med kravet på att snake finns.. Tänk vad man tyckte att utvecklingen hade nått stora höjder.

Mileniumskiftet så kom dock det häftigaste av allt, Nokia 3510 med POLYFONISKA RINGSIGNALER! och som om inte det vore nog så släppte Nokia en telefon där det för första gången fanns otaliga mängder av roliga skal till telefonen, så man kunde byta. Jag kommer ihåg att jag hade ett Tom&Jerry -skal och även ett sådär coolt 3D skal.. jag hade många skal, men de är just dessa jag minns. Den hade dessutom färgskärm.

 


Jag har haft de flesta modeller av nokian eftersom de främst var Nokia som var så populärt just i den tiden. Men när man inte trodde att de kunde bli bättre än att ha snake, polyfoniska ringsignaler och utbytbara skal, då exploderade marknaden. Det kom telefoner med lucka, kamera, färgskärmar, blinkade lampor och så sa det bara *PANG* så hängde man knappt med.

Jag har varit bortskämd och haft iprincip alla telefoner som kom från det att jag var 11, tills jag var 16. Alltid den modell och de märke som just då var hetast.. Där efter så fick jag börja spara till att köpa själv om jag ville ha ny ;)

Här är, tro det eller ej, bara ett litet axplock av de telefoner jag hann med..

 

11 saker som INTE ska förvaras i kylen..

Inlägget publicerades den 2016-05-10 kl: 08:07:00
Kategori Allmäna tips, Dagboken, 0 kommentarer

Råkade just snubbla över en >> artikel << som handlar om 11 vanliga matvaror som man felaktigt placerar i kylskåpet. Det är ganska intressant att man per automatik tror att vissa saker hör hemma i kylskåp, trots att de egentligen inte ens förvaras i kyl på affären. Jag har kopierat artikeln så ni får ta del av den ni också.

1. Röd lök

Fukten i en kyl kommer så småningom göra din rödlök mjuk och dålig. Förvara dem i stället på en sval och torr plats. Men lägg dem inte på sammas ställe som din potatis, då kommer båda bli dåliga mycket fortare.

2. Kaffe

Att förvara kaffet i kylskåpet kommer att göra att dem förlorar sin, men även ta smaken av livsmedel i närheten. Lagra stora mängder i frysen, och mindre mängder på en sval, mörk plats.

3. Olivolja

Lagra olivolja i kylskåpet kommer att göra den kondenseras och förvandlas till en hårdare, smörliknande konsistens. Då blir den svårare att använda.

4. Basilika

Det är bättre ha basilika i en kopp vatten, som med snittblommor. Det ruttnar snabbare i kylskåpet och absorberar dessutom massor av dofter från all mat i kylskåpet.

5. Honung

Honung håller sig i praktiken alltid bra, om du förvarar den i tätt i rumstemperatur.

6. Vitlök

Vitlök kommer små småningom börja växa i kylskåpet. Klyftorna kan också bli sega och mögliga, så det är bäst att hålla dem på en sval, torr plats.

7. Bröd

Om du mot förmodan förvara bröd i kylen, sluta med det. Det torkar ut brödet. Förvara det i frysen eller i skafferiet i stället, såvida du inte har en brödskiva som du ska äta de närmaste dagarna.

8. Avokado

Vill du att dina avokados ska mogna fortare? Ställ dem för guds skulle inte i kylskåpet. Mogen avokado däremot kan förvaras i kylskåp för längre hållbarhet.

9. Potatis

Att lägga potatisen i kylen kommer att göra dem sötare, eftersom den kalla miljön förvandlar deras stärkelse till socker snabbare. I stället bör du lagra dem i en papperspåse på en sval – men inte kallt – plats.

10. Tomater

Tomater förlorar mycket av sin smak i kylen, eftersom den kalla luften förhindrar mognadsprocessen.

11. Gurka

Gurka burkar jag alltid ha i kylen, men den är känslig för både höga och låga temperaturer. Den kan lätt bli vattnig och mjuk i kylskåpet, men den ska heller inte förvaras i varmare temperatur än 10 plusgrader. Så ska du ha den i kylskåpet ha den då i en plastpåse. Förvara inte heller gurkan nära avokado, äpple, tomat eller andra frukter som avger mycket etylengas.


för mig är det endast 3 saker jag alltid trott att ska vara i kylskåpet för att få ut maximal hållbarhet av dom. Gurka, Tomat och Vitlök.. Vilket egentligen motsäger hur det förvaras i butik. Så egentligen är det ju logiskt att de inte bör förvaras där ;)

Dock så hör jag även till den som placerat lök, rödlök och potatis i samma låda också, vilket man tydligen inte heller ska göra enligt artikeln.

Har du fler såna här oväntade knep och tips för att få bättre hållbarhet och kvalitet på vissa matvaror? Dela gärna med dig av dom i så fall..

Det här med övervikt, fetma och sjuklig fetma!

Inlägget publicerades den 2016-05-09 kl: 19:09:00
Kategori Dagboken, Min viktkamp! (Gastric Bypass), 5 kommentarer
(OBS! Detta inlägg är långt - men jag utlovar att det är väl värt läsningen. För mig är detta ett viktigt ämne och ett hopp om att öppna ögonen och förståelsen hos andra)


Jag läste just ett inlägg i en grupp på facebook, där en kvinna lättade sitt hjärta och skrev om sina problem med övervikten. Hon berättade att hon på grund av sin vikt fått dusch-ångest. Hon tar sig knappt upp själv utan behöver allt som oftast hjälp av sin man. Deras duch är trång och hon skäms över att behöva hjälp i duschen, vilket i sin tur har medfört denna dusch-ångest.

Gruppen på facebook är avsedd för personer som vill ha stöd i sitt mående, psykiska mående framförallt. Men de som gör mig lite upprörd är att folks första kommentarer i regel alltid är "rör på dig mer, sluta helt med socker och kolhydrater, börja simma.." etc. Och vist vet väl alla om att kost och motion givetvis påverkar vikt och hälsa, och det är just de som gör mig lite illa berörd. Som sagt ALLA VET att det i första hand är så, men om det vore så enkelt och så "bara" som folk gärna vill få det att låta - då hade ingen haft problem med övervikt eller fetma.

Att lida av fetma är en sjukdom, en sjukdom som påverkar förmågan att röra sig, som påverkar förmågan att kunna gå ner i vikt och som påverkar såväl den fysiska som psykiska hälsan. Eftersom att nu ALLA faktiskt vet det här med motion och kost, men trots det faktiskt har problem med vikten, så kanske man helt enkelt måste börja i en annan ände.

Att ständigt få höra som överviktig att man måste promenera, simma, träna och äta rätt - Det leder snarare till mer ångest och starkare känslor av oförmåga att klara det. Man kan rent av känna sig dumförklarad eftersom att folk har behov av att påpeka just de uppenbara sakerna istället för de sakerna man kanske själv inte tänkt på eller testat.

Att säga till en person, som i det här fallet till och med har svårt att ta sig upp eller kunna duscha, att hon borde börja simma, promenera eller träna löpning - Det är ju rent ut sagt idiotiskt! Hur enkelt är det om man har så svåra följder av sin vikt? Att promenera och röra sig i allmänhet när man har övervikt kan vara betydligt mer påfrestande och svårt än för andra ändå.. Mer belastning för knän och rygg, ofta problem med värk i fötter och andra kroppsdelar.

Mitt råd är att inte säga det uppenbara till personen som har viktproblem, om den ber om hjälp. Tänk istället steget längre och ge ett svar som faktiskt är ett steg i rätt riktning, ge ett svar som kan leda personen till det uppenbara tids nog. Personen som ber om din hjälp gör ju det för att den personen känner sig hjälplös, förtvivlad eller har problem att i detta skede utföra det "uppenbara".

Att jag reagerar över detta är för att jag själv har övervikt, att jag själv har lidit av ännumer övervikt. Jag har själv varit den som fått det "uppenbara" slängt i ansiktet tusentals gånger. Jag har själv varit den som kämpat utan att nå fram. Jag har varit en av dom som kämpat med sjukdomen fetma. Jag har kämpat med ätstörningar. Jag har kämpat på alla tänkbara sätt. Jag har till och med gjort en Gastric ByPass.

Många anser att en ByPass -operation är ett "fusk" för att gå ner i vikt. Att man gör det för att man är för lat för att göra, det så kallade, "uppenbara". För lat för att motionera och sluta helt med socker och kalorier. Men dom har fel! Vist finns de som som ser det som en enkel utväg, men i huvudsak så vill man ju genomföra en sådan operation för att kunna nå till det som andra tycker är just en självklarhet: Att motionera och röra på sig mer!

För mig var operationen mitt sista hopp om vikten, eller egentligen mitt sista hopp om att kunna åka slalom och nå mina fysiska drömmar så. Jag hade kämpat i flera år. Jag provade dieter, jag rörde på mig, jag kämpade med värk men rörde på mig konstant ändå. Jag var ute och cyklade och promenerade flera timmar var och varannan dag.. Trots detta så gick jag aldrig ner mer än några ynka kilo. Dessa ynka kilon pendlade upp och ner helatiden.. hur mycket jag än försökte.

Jag fick prova mediciner för att kissa ut fett, jag fick göra läkarundersökningar som ändå helatiden visade på att min ämnesomsättning var okej enligt proverna. Jag träffade dietister, sjukgymnaster och gick med i vårdcentralens grupp för personer med samma mål - Att gå ner i vikt!

Tillsammans gick vi ut på promenader och följde olika träningscheman, men fortfarande så gick jag inte ner i vikt som sig bör. Och observera nu att jag faktiskt gjorde det som alla vill påstå att är "den enda lösningen". Jag rörde på mig och slutade med godis.

Till slut fick jag träffa en läkare som var specialist på ämnet övervikt, komplikationer av det och sånt som rörde just detta ämne. Då berättade han åt mig att övervikt, det är vikt som man kan styra med hjälp av just kost och mortion. Men med kost menar han inte nödvändigtvis att utesluta något helt, utan snarare att förändra matvanorna till något bättre men också något som man faktiskt kan och har tänkt fortsätta leva efter. För att om man börjar utesluta något helt för, enbart för att få en effektivare och snabbare viktminskning, då tar kroppen också emot allt på engång när man börjar tillsätta det man uteslutit. Med andra ord så finns det INGEN diet som funkar livslångt om man helt ändrar sina matvanor för att sedan smygande närma sig det man uteslutit.

Att utesluta socker och kolhydrater helt, för att sedan återgå till det litegran.. det gör att blodsockernivån bli ojämn och begäret och suget efter sin gamla livstil blir allt mer påfrestande. Därför ska man kort sagt ändra sina matvanor till något som man planerar att hålla fast vid även på lång sikt, och inte bara någon vecka, någon månad eller ett år.

Men då kommer vi till nästa steg, steget efter övervikt.. FETMA. Skilnaden är att fetma klassas som sjukdom då det påverkar kroppens inre på ett annat sätt. Matsmältningen kanske funkar som den ska enligt blodprover, men kroppens sätt att sortera vad den kastar ut och vad den sätter på sig funkar ändå inte som det i normala fall ska göra. Vilket resulterar i att en möjlig viktminskning blir svårare. Kroppen lägger nämligen på sig snabbare men skickar ut långsammare.

Efter fetman har vi det som jag led av. SJUKLIG FETMA. Detta innebär alltså att kroppens funktion vad gäller hantering av vikten och matintaget blir ännu mer begränsat. Specialisten jag träffade sa att om man har mer än 52 i BMI så är det snudd på hopplöst att klara av sin viktminskning utan medicinsk hjälp. Då hamnar man i det läget där jag var, att inget händer trots motionen. Man kan såklart klara det själv, men problemet är även där att man absolut inte kan hoppa på en snabb diet som LCHF för att sedan smyga sig ur dieten.. det går inte.

Lider man av sjuklig fetma så funkar kroppen sämre. Att äta en kanelbulle när man har sjuklig fetma är som att trycka i sig 10 stycken för någon annan. inte för att det blir mer i mängd, utan för att kroppen väljer att spara mer än normalt, och sedan dessutom inte kunna förbränna det genom träning lika lätt.

För den som lider av sjuklig fetma så går det ofta lika långsamt att tappa 1kg vikt, som för någon annan att tappa 10kg. Detta leder då till att tålamodet att hålla sig till diverse nya livsstilar och diter, helt enkelt tryter till slut, eller att man helt enkelt inte är medveten om att en kanelbulle resulterar i att jobba för att få bort tio. Därmed blir också oddsen att klara en viktminskning när man lider av fetman betydligt lägre.

Specialisten berättade också för mig att ÖVER 90 % av alla som har ett BMI över 52, klarar inte en viktminskning utan medicinsk hjälp. Dom som inte tar medicinsk hjälp förblir oftast levande i en kamp som dom har svårare än andra att vinna. Det går, men det är nära inpå hopplöst. Och vad gäller dieter så sa han att den bästa dieten för den som på lång sikt vill klara av en viktminskning för att sedan stanna på önskad vikt är: Uteslut inte någon mat, ät av allt men i små portioner. Ät små portioner men ofta. var annan till var tredje timme ska man äta något mellanmål etc. Detta på grund av att man aldrig ska hinna bli riktigt s¨ådär hungrig så det suger i magen, men man ska heller aldrig äta sig så mätt så man verkligen känner sig mätt.

Har man sjuklig fetma så lägger kroppen automatiskt på "spar" när den blir hungrig. Vilket gör att man vid nästa måltid också lägger på sig mer av skiten som egentligen skulle sorteras ut av systemet.

För mig var min ByPass inte ett enkelt sätt för att gå ner i vikt snabbt, för mig var det mitt sista hopp om att lyckas. Jag lyckades.. Jag gick ner över 50 kilo, men inte bara på grund av operationen i sig, utan för att jag fortsatte röra på mig, och fortsatte kämpa också. Tyvärr så gick jag sedan upp 25 kilo också och det berodde från början på att jag från att vara oerhört aktiv, plötsligt fick sjukdoms-problematik som begränsade mig rejält i rörelseförmågan.. och det i sin tur har även lett till en del fula ovanor igen (kan jag ärligt säga), men trots det så är jag stolt, för att jag har trots uppgången hållt mig på en viktnivå som är betydligt lägre än den varit innan.

Min kamp är inte slut.. jag ska kämpa vidare - jag ska lyckas! inte bara lyckas gå ner i vikt, utan sedan fortsätta de livslånga arbetet att behålla den.

Detta bliv ett mycket långt inlägg och jag beundrar alla som orkat läsda det. Jag hoppas att jag kunnat bidra med något till er, eller att jag kanske kunnat vara till hjälp för någon. Jag hoppas också att detta kan få folk i allmänhet att tänka igenom sina kommentarer och sitt sätt att vilja vara till stöd för den som kämpar mot kilorna. Vi behöver inte höra det som man redan vet - vi behöver hitta sätt att nå dit. För hur gärna vi än vill så skapar sjukdommen fetma problem och hinder på vägen. Den orsakar andra problem med hälsan och den gör många av oss mer begränsad i rörelse och styrka. Hjälp oss att hitta små, små saker som vi kan göra för att till slut nå fram. Hjälp oss att se delmålen och hjälp oss att bygga en bro över vattnet.. För att när man är mitt upp i sin kamp både fysiskt och psykiskt så känner man sig lätt väldigt hjälplös och värdelös. Det i sin tur leder till att man bara ser det slutgiltiga målen, men inte vägen dit.

Ingen kan gå på vattnet, men alla kan hitta en lösning för att ta sig till andra sidan. Tillsammans med en hjälpande hand så kan man hitta bit för bit att bygga en bro av. Men glöm inte bort att allas slutgiltiga mål inte alltid är att gå ner all den övervikt man har, även om det är de man säger, i grund och botten kanske det bara handlar om en önskan att kunna åka skridskor utan att få ont, eller att kunna springa i 10 minuter utan att vilja dö på vägen. Vikten är inte alltid de viktigaste, de viktigaste är hur frisk man känner sig - inte hur frisk man ser ut!


idag är jag så nöjd med mitt liv. Så tacksam för allt jag har och allt jag är!
 
 

rent och snyggt!

Inlägget publicerades den 2016-05-09 kl: 15:19:14
Kategori Dagboken, 0 kommentarer
 
Puuh.. nu pustar jag ut i solen på altan en stund efter massa städning. Legat sjuk i en vecka och kände att behovet av att göra någon nytta fanns. Har städat i stort sett hela huset nu. Bara ena toaletten och att byta sängkläder kvar nu. Ja, eventuellt 2 maskiner tvätt också.. Men lite måste man ju lämna till mannen i huset också va? ;)

 
Skönt att i alla fall ha gjort bort det.. Det finns ju inget härligare än att njuta av ett ljuvligt doftande hem som är nystädat och fräscht. Man får lixom ro att göra precis vad min vill då utan att se ett hem som påkallar ens uppmärksamhet för att komma i ordning :P

Nu har vi sällan väldigt stökigt, vi är båda två sånna som gärna har ordning hemma, men lite stökigt eller ett helt bombnedslag gör detsamma - känslan av att det är nystädat är lika fantastiskt skön ändå :P

Sommarnatt - målarbok av Hanna Karlzon

Inlägget publicerades den 2016-05-09 kl: 10:00:00
Kategori Dagboken, Målarböcker för vuxna, 1 kommentarer
Igår när jag var på Thilias dop så fick jag en oväntad födelsedagspresent av min nyfunna vän, Emma 
Emma är sedan många år tillbaka en kompis till min syster, men varje gång som vi träffats hos min syster så har vi haft så trevligt ihop. Emma är en fantastisk människa på så många sätt, hon har en energi som smittar av sig och är vacker som en sommardag - både innuti och utanpå. Till slut så valde vi i alla fall att träffas för att umgås, och de glädjer mig!

Tillbaka till min present.. Jag fyllde ju år i slutet på april och bjöd hit Emma på fika. Men tyvärr så kunde hon inte komma. Men så igår på dopet så fick jag en födelsedagspresent av henne, vilket jag verkligen inte hade förväntat mig. Det blev en mycket glad överraskning när jag öppnade paketet och fick målarboken Sommarnatt!

För någon månad sen så köpte jag boken Dagdrömmar, som jag älskar! Jag hann inte ha den länge innan det kom en uppföljare. Jag har kollat tusentals gånger på den och funderat på att klicka hem den.. Men då jag vet att vi egentligen inte har råd med de, och speciellt inte nu när vi sparar för utlandsresa, så har jag låtit bli. Har ju trots allt en uppsjö av målarböcker.. Men jag har verkligen önskat mig den.. Och så fick jag den av Emma! Jag blev så sjukt glad! Älskar den verkligen. Är så tacksam..


 


Hittade en video på Youtube där man får se bokens innehåll också, för er som är nyfikna ;)

 
 

 


Som jag nämnde tidigare så har jag boken Dagdrömmar, föregångaren till Sommarnatt, sedan tidigare. Jag älskar den boken med. Så de kändes extra kul att få Sommarnatt också. Hur som helst så ser den tidigare boken ut så här:


 
Och här har ni en guidad tur igenom den också :) Visst är dom underbara!?


Jag trodde inte att jag skulle finna detta så rogivande som jag faktiskt gör.
Jag tycker det är så kul att se sin egen utveckling också. Jag älskar detta!

Recept från mig till er!

Inlägget publicerades den 2016-05-09 kl: 02:31:00
Kategori Dagboken, 0 kommentarer
Tänkte dela med mig av några helt underbara recept till er.
Här hemma älskar alla dessa bakverk.

Kakorna försvinner snabbare än dom tillverkas  
 

 
 
 
 
 

 
 


(smaksättning funkar ju med annat än Daim, vad man vill)
 

>>>> klicka här för större bild / tydligare text <<<<


Thilias dop <3

Inlägget publicerades den 2016-05-08 kl: 22:31:10
Kategori Dagboken, Vilja, Ebba och Thilia ♥, 0 kommentarer
Idag är dagen då min yngsta systerdotter har döpts. Älskade lilla Thilia 
Ida Thilia Vilhelmina Roslin, blev det fullständiga namnet!

Tanken var att jag, som jag gjort på mina två andra syskonbarns dop, skulle sjunga. Men då jag varit sjuk i över en vecka så blev de inte som planerat. Har inte kunnat öva med kantorn och har inte haft rösten i ordning. Men jag fick mig ändå den glada överraskningen att kantorn spelade och sjöng från mig till Thilia, den låten som jag hade tänkt sjunga (Vart du än går). Det gjorde mig rörd till tårar, för det är verkligen min låt till henne. Varenda ord är som taget ur mitt hjärta..

Som jag älskar mina syskonbarn: det går inte att med ord beskriva!

Här får ni en blandad kompott med bilder från dagen <3

50 årsfest och överraskande besök..

Inlägget publicerades den 2016-05-02 kl: 11:21:00
Kategori Dagboken, 1 kommentarer
Denna helg har varit bra. Fredag hade vi grill-middag med Sofi och Christoffer. Lördag var vi på 50 årsfest hos min moster och söndagen spenderade jag med Fredde.
 
Moster fick jättesnygga smycken av oss allihopa. Vi samlade ihop till det tillsammans. Sedan fick hon en vacker dikt av min syster, blommor av mamma och av mig fick hon ett 10-tal kort från minnen vi delar sedan jag var liten. Tillsammans med de fick hon även en ljuslykta som jag gjort av 200 meter ståltråd. Den uppskattades. De glädjer mig!
 
Sen att fredrik kom hit i helgen, det var en överraskning. Jag viste inte om det. Vi har inte setts sedan han flyttade till Göteborg för snart ett år sedan, så de var på tiden att få umfås lite. En väldigt bra vän som man tyvärr inte kan umgås med när man vill på grund av avståndet.
 
Så typiskt att 3 av mina 4 närmaste vänner bor över 100 mil ifrån mig. Fredrik i Göteborg, Jenny i Karlstad och Marica i Falkenberg. Men kan man inte umgås IRL när man vill så får man lösa det på andra sätt. Jag och Marica har skypat någon gång, då kan man se varandra när man pratar. Eller så kan man ju göra som jag och Fredrik, ringa varandra och starta samma film exakt samtidigt och se filmen tillsammans.. hahaha.. ja, vi har faktiskt gjort det några gånger! 
 
Igår åt vi pizza och satt bara och pratade. Det var trevligt.
 
Denna sommar ser jag så fram emot. Händer mer än en sak att längta efter. Fredrik kommer hit, Jenny kommer hit och Marica kommer hit.. dessutom så ska vi troligtvis utomlands i augusti med min syster, hennes man och deras barn. 
 
Här får ni lite bilder från helgen..