www.idatallhed.blogg.se - Angel Wing Heart

11 saker som INTE ska förvaras i kylen..

Inlägget publicerades den 2016-05-10 kl: 08:07:00
Kategori Allmäna tips, Dagboken, 0 kommentarer

Råkade just snubbla över en >> artikel << som handlar om 11 vanliga matvaror som man felaktigt placerar i kylskåpet. Det är ganska intressant att man per automatik tror att vissa saker hör hemma i kylskåp, trots att de egentligen inte ens förvaras i kyl på affären. Jag har kopierat artikeln så ni får ta del av den ni också.

1. Röd lök

Fukten i en kyl kommer så småningom göra din rödlök mjuk och dålig. Förvara dem i stället på en sval och torr plats. Men lägg dem inte på sammas ställe som din potatis, då kommer båda bli dåliga mycket fortare.

2. Kaffe

Att förvara kaffet i kylskåpet kommer att göra att dem förlorar sin, men även ta smaken av livsmedel i närheten. Lagra stora mängder i frysen, och mindre mängder på en sval, mörk plats.

3. Olivolja

Lagra olivolja i kylskåpet kommer att göra den kondenseras och förvandlas till en hårdare, smörliknande konsistens. Då blir den svårare att använda.

4. Basilika

Det är bättre ha basilika i en kopp vatten, som med snittblommor. Det ruttnar snabbare i kylskåpet och absorberar dessutom massor av dofter från all mat i kylskåpet.

5. Honung

Honung håller sig i praktiken alltid bra, om du förvarar den i tätt i rumstemperatur.

6. Vitlök

Vitlök kommer små småningom börja växa i kylskåpet. Klyftorna kan också bli sega och mögliga, så det är bäst att hålla dem på en sval, torr plats.

7. Bröd

Om du mot förmodan förvara bröd i kylen, sluta med det. Det torkar ut brödet. Förvara det i frysen eller i skafferiet i stället, såvida du inte har en brödskiva som du ska äta de närmaste dagarna.

8. Avokado

Vill du att dina avokados ska mogna fortare? Ställ dem för guds skulle inte i kylskåpet. Mogen avokado däremot kan förvaras i kylskåp för längre hållbarhet.

9. Potatis

Att lägga potatisen i kylen kommer att göra dem sötare, eftersom den kalla miljön förvandlar deras stärkelse till socker snabbare. I stället bör du lagra dem i en papperspåse på en sval – men inte kallt – plats.

10. Tomater

Tomater förlorar mycket av sin smak i kylen, eftersom den kalla luften förhindrar mognadsprocessen.

11. Gurka

Gurka burkar jag alltid ha i kylen, men den är känslig för både höga och låga temperaturer. Den kan lätt bli vattnig och mjuk i kylskåpet, men den ska heller inte förvaras i varmare temperatur än 10 plusgrader. Så ska du ha den i kylskåpet ha den då i en plastpåse. Förvara inte heller gurkan nära avokado, äpple, tomat eller andra frukter som avger mycket etylengas.


för mig är det endast 3 saker jag alltid trott att ska vara i kylskåpet för att få ut maximal hållbarhet av dom. Gurka, Tomat och Vitlök.. Vilket egentligen motsäger hur det förvaras i butik. Så egentligen är det ju logiskt att de inte bör förvaras där ;)

Dock så hör jag även till den som placerat lök, rödlök och potatis i samma låda också, vilket man tydligen inte heller ska göra enligt artikeln.

Har du fler såna här oväntade knep och tips för att få bättre hållbarhet och kvalitet på vissa matvaror? Dela gärna med dig av dom i så fall..